Kasza pęczak

Jednym z mniej docenianych w naszej diecie zbóż jest jęczmień. Przede wszystkim kojarzy się on z piwem, bo faktycznie to właśnie słody jęczmienne wykorzystywane są do produkcji tego trunku. Jednak z jęczmienia powstają też bardzo smaczne i jeszcze bardziej pożywne kasze. Z jęczmienia produkuje się kilka rodzajów kasz, pęczak ma cale ziarna, natomiast w innych rodzajach ziarna są rozdrobnione. Kasze z tego zboża są bardzo smaczne, idealnie nadają się do zup, sosów czy gulaszy, a także jako dodatek do mięs zamiast ziemniaków czy ryżu. Pęczak jest stosunkowo tani, można go kupić w wielu sklepach, i bardzo prosto się go przygotowuje. Po prostu się go gotuje w wodzie z dodatkiem soli, ziarna wtedy wyraźnie pęcznieją i stają się miękkie.

Największe swoje bogactwo kasza ta pokazuje jednak w tym, co w sobie zawiera. A zawiera bardzo dużo, bowiem jest pełna wartościowych składników odżywczych, minerałów i witamin. Przede wszystkim pęczak stanowi jedno z najlepszych źródeł błonnika, szczególnie jego łatwo rozpuszczalnej odmiany. Jego obecność powoduje, że nawet po niewielkim posiłku długi czas utrzymuje się duży poziom sytości. W pęczaku sporo jest też witaminy E, B1, B6 i PP. Można też z nim znaleźć potas, żelazo, magnez oraz cynk. Dużą zaletą kasz jęczmiennych jest niska kaloryczność, 100 gramów to zaledwie 330 kalorii przy jednocześnie bardzo wartościowym składzie. Kasze te mają też niepowtarzalny smak, w wielu daniach są one niezastąpione i można je przyrządzać na wiele sposobów.